Ce trebuie sa sti despre alergeni?

Simptomele alergiilor, stranut, ochi iritati, nas cu secretie apoasa, nas infundat  depind in mare masura de dimensiunile particulelor pe care le inspiram: particulele mici (sub 2.5 microni) sau cele care se pot dizolva in secretiile tractului respirator pot ajunge in arborele bronsic si declanseaza mai frecvent crize de astm, in timp ce particulele mari (intre 2.5- 10 microni) raman in caile respiratorii superioare sau la nivel ocular si determina simptomele specifice alergiilor tuse, stranut, nas infundat, ochi iritati etc. Ca sa iti faci o ideie de marimea acestor particule parul are in jur de 60 microni si nisipul de la mare are in jur de 90 microni.

  • Mucegaiurile: Inspirarea sporilor de mucegai pot sa declanseze crizele astmatice. Casele si birourile cu nivel ridicat de umiditate, provenite din diferite surse, sunt un mediu ideal pentru formarea mucegaiurilor. Trebuie sa dai o atentie deosebita si sa previ aparitia acestora deoarece va fi foarte greu sa scapati de ele odata aparute si din punct de vedere a sanatatii va fi prea tarziu. Cele mai frecvente si periculoase mucegaiuri in Romania sunt Aspergillus fumigatus, Stachybotrys Chartarum (mucegaiul negru) si Cladosporium.

Aspergillus fumigatus: Principalul alergen pentru sinuzite, infectii ale ochilor si a urechilor. Acest mucegai produce scaderea nejustificata a greutatii la o expunere pe timp indelungat.

Stachybotrys Chartarum: Este raspunzator pentru dermatite, inflamatii ale mucoaselor, senzatii de arsura la nivelul nasului, tuse, sangerarea nasului, febra, dureri de cap si ameteala. Cauzeaza leziuni la nivelul sistemului nervos central, si este unul dintre cei mai importanti alergeni al rinitelor alergice.

Cladosporium: Este raspunzator pentru leziuni la nivelul pielii, ciuperci la unghii, sinuzite, astm si infectii pulmonare. De asemenea poate produce imbolnavirea ficatului si a rinichilor.

Citeste aici un caz extrem de grav din cauza mucegaiului negru:https://goo.gl/tuAITa

  • Acarienii: Reprezinta cel mai frecvent alergen din Romania. Acestia sunt insecte microscopice care masoara intre 200 si 600 microni. Acarienii se gasesc in praf, pe fulgii pasarilor si in blana animalelor. Acarienii se hranesc cu praful de casa si pielea moarta aflata in perne si saltele. Numarul lor creste mai ales in anotimul calduros cand creste umiditatea. Reziduurile lor pot contamina aerul, si pot ajunge in contact cu pielea, sistemul respirator, declansand simptomele clasice alergiilor: respiratie suieratoare, stranut, si secretii nazale.
  • Parul si proteinele animalelor de companie. Parul, urina sau saliva pot provoca alergii si declansarea crizelor astmatice la persoanele sensibile.
  • Polenurile: Polenurile sunt alergeni de dimensiuni mari care apar incepand cu venirea primaverii pana la sfarsitul toamnei. Diferitele polenuri purtate de vant de la zeci de km se depun pe caile respiratorii superioare si le irita aparand astfel reactii alergice stranut, tuse, nsa infundat etc
  • Bacteriile si virusii: Bacteriile si virusii sunt cei mai mici alergeni biologici care ataca sistemul respirator declansand raceala sau gripa.
  • Substantele chimice volatile: Aceste substante sunt eliberate in aerul din casa de materialele de constructii, materialele de curatenie etc. Expunerea persoanelor alergice sau a persoanelor cu astm bronsic la aceste substante pot irita caile respiartorii declansand chiar crize de astm.
  • Praful de casa: Praful de casa reprezinta o sursa de hrana a acarienilor. Praful de casa deseori se amesteca cu fecalele acarienilor si ridicarea acestora la nivelul cailor respiratorii creaza alergii.

Sfaturi pentru a avea un aer curat in casa/ birou:

  • Conform statisticilor 50% din imobile, noi sau vechi, sunt contaminate cu particule in suspensie care pot sa imbolnaveasca chiar si ocupantii sanatosi daca sunt expusi o perioada indelungata la acesti alergeni periculosi, cu precadere pentru cei care deja au fost diagnosticati de astm, alergii sau alte afectiuni respiratorii. Datorita ultimelor tehnologii sursa acestora poate fi identificata si redusa pentru a avea un mediu mai curat si mai sanatos.

InfraVision

Venim acum in ajutorul tau! Ce facem noi?

  • Masuram cu numarator laser cantitatea de alergeni biologici din imobil pentru a reduce la maxim expunerea familiei tale la acesti alergeni toxici
  • Masuram umiditatea si punctul de roua din casa ta pentru a putea reduce mediul de dezvoltare si formare a coloniilor de mucegaiuri
  • Vei putea prezenta un raport complet medicului alergolog pentru a-ti optimiza tratamentul prescris
  • Iti oferim solutii concrete de diminuare a cantitatii acarienilor din imobil
  • Iti oferim solutii naturale de purificare a aerului cu ajutorul plantelor, fara echipamente electronice costisitoare
  • Depistam cu tehnologie infrarosu toate sursele de infiltrare aer si umiditate care pot afecta umiditatea si cantitatea alergenilor