Ce trebuie sa sti despre ventilatie?

Ventilatia joaca un rol esential in controlul calitatii aerului intr-o casa sau intr-un birou. Ventilatia poate sa fie naturala prin structura cladirii ( crapaturi, gauri, usi neetanse etc), ventilatie naturala voita  ( deschiderea gamurilor), mecanizata ( ventilatoare de extractie aer baie si bucatarie), ventilatie descentralizata montate individual in spatiul in care locuiesti sau iti petreci majoritatea timpului sau centralizata ( cu tubulatura).

Ventilatia in case si apartamente

In casa ta, gradul de ventilatie din bai si din bucatarie (hota) regleaza umiditatea si modul de raspandire si formare a alergenilor. In cele mai multe cazuri nu se acorda prea multa atentie acestor ventilatoare, se monteaza fara dimensionare corecta sau se monteaza necorespunzator.

Ventilatia din birouri

In birouri, in cele mai multe cazuri, debitul de aer din instalatiile centralizate de incalzire/racire nu sunt dimensionate in concordanta cu numarul angajatilor si suprafata biroului. Un debit de aer mai mare decat cel necesar va presuriza pozitiv biroul fortand astfel iesirea caldurii pe timp de iarna prin exfiltrare,  conducand astfel la o crestere a facturilor de energie si la disconfort termic. Un debit de aer prea mic cauzeaza infiltrarea aerului cald pe timp de vara cand functioneaza aerul conditionat, conducand de asemenea la pierderi de energie si probleme ale calitatii aerului.

Aport de oxigen

In casa in care locuim, sau biroul in care muncim, trebuie luat in considerare necesarul minim de aer proaspat  in functie de suprafata imobilului si a numarului de ocupanti. In acest mod se creaza o optimizare si eficientizare a imobilului din punct de vedere al calitatii aerului cat si a cheltuielilor aferente incalzirii respectiv racirii.

Calitatea aerului se poate tine sub control daca controlam ventilatia. Ventilatia se poate tine sub control daca se echilibreaza presiunile din incapere si se asigura necesarul de schimburi de aer pe ora in functie de suprafata si persoanele din incapere.